Μπαχαρικά, βότανα, μείγματα, λάδια και ξύδια που αρωματίζουν τα φαγητά μας.......
Μείγμα μπαχαρικών για πουλερικά και χοιρινό (σε σκόνη), αρωματικό
αλάτι
πιπέρι μαύρο
κάρυ
πάπρικα
κοκκινοπίπερο
σκόρδο ψιλοκομμένο.
Αλάτι πράσινο αρωματικό και πικάντικο, για μπιφτέκια, κοτόπουλο, χοιρινό και τηγ. πατατες)
Πιπέρι μαύρο
πράσινο αρωματικό αλάτι (το οποίο γίνεται χτυπώντας σε ένα γουδί αρκετά φύλλα δεντρολίβανο, αρκετό ξύσμα πράσινου λεμονιού, και αλάτι μέχρι να πρασινίσει το αλάτι).
Chutney Sauce (σάλτσα μάνγκο) από την Ινδία .
Σάλτσα πικάντικη, πού είναι μείγμα φρουτοχυμού μάνγκο ή και άλλων φρούτων, και έχουν προσθέσει ξύδι και μπαχαρικά. Είναι σκουρόχρωμη, καφετιά, και την βάζω όπως είναι, σε λίγη ποσότητα, ή την αραιώνω με αρκετό νερό, όταν ψήνω κρέας ή κοτόπουλο, και την περιχύνω επάνω στο κρέας, να βράσει, να μείνει μόνο λίγη σάλτσα, και να πάρει χρώμα, και πικάντικη γεύση το φαγητό μας.
Μείγμα μπαχαρικών για αρωματική ζύμη της πίτσας
Κτυπάω σε ένα γουδί :
θυμάρι σε σπόρους
ξερό βασιλικό
ρίγανη ξερή
δυόσμο
μαντζουράνα
σκόρδο
Ζυμώνω με αυτά το ζυμάρι της πίτσας.
Αρωματικά λάδια
Βάζω σε μικρά μπουκαλάκια ελαιόλαδο, και στο καθένα από ένα βότανο αρωματικό π.χ.
Λάδι και πιπερίτσες καυτερές σκέτες ή και με φέτες σκόρδο.
Λάδι και φέτες σκόρδο.
Λάδι και δενδρολίβανο.
Λάδι και λεμόνι και μουστάρδα, και ρίγανη και αλατοπίπερο για τις πατάτες σαλάτα και ψητές φούρνου.
Λάδι λεμόνι , και άλλο τόσο πορτοκαλοχυμό και μουστάρδα, ρίγανη και λίγο κονιάκ και αλατοπίπερο για τις πατάτες φούρνου.
Λαδολέμονο και μουστάρδα και φυλλαράκια κομμένου μαϊντανού και ρίγανη και αλάτι, (ψαράδικη σος) για τις ψανομπριζόλες, πετάλια Αγρινιώτικα (κέφαλος δηλαδή -ανοιγμένος ψητός) κ.α.
Αρωματικά ξύδια
Μπαλσάμικο για σαλάτες.
Απλό ξύδι με λάδι για σαλάτες.
Απλό ξύδι με λιωμένες σκελίδες σκόρδου για τον πατσά.
Απλό ξύδι με εστραγκόν για έξτρα αρωματικές γεύσεις η δενδρολίβανο.
Βινεγκρέτ για να κάνουμε τις σος βινεγκρέτ (ξυνές σάλτσες)
Σαφράν(ι) ή κρόκος και κιτρινόριζα (κουρκουμέ έ τουρμερίκ- έχει τρία ονόματα- το υποκατάστατό του)
Χρησιμοποιείται στο:
Πιλάφι
Μαγιονέζα
διαλύεται σε νερό για ροφήματα σε πουρέ
σάλτσες θαλασσινών
στο γάλα
στο τσάϊ
στις χυλοπίτες και στα ζυμαρικά, όταν ζυμώνονται.
Κόλιανδρος ή Κόλιαντρο (κινέζικος μαϊντανός σε βλαστάρια για σαλάτες)
Οι σπόροι του σκέτοι ή καβουρδισμένοι, χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική (π.χ. κουφέτα-καραμέλες, τσουρέκια), στο μαγείρεμα φαγητών με κρέας, στην αλλαντοποιία (π.χ. λουκάνικα χωριάτικα), και καβουρντισμένος και χοντρά κοπανισμένος στο γουδί και μαζί με την πάπρικα την γλυκιά και άλλα υλικά, αρωματίζει την σάλτσα του σολομού πού ψήνουμε και του δίνει εξωτική γεύση...................
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου