3) ΡΟΛΟ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗΣ Κ ΚΑΣΤΑΝΟΥ
ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ Κ ΜΕΛΙ
Γό Γ
γύλας με σάλτσα Μαυροδάφνης και Κάστανου, γλασαριΡολό Γαλοπούλας με σάλτσα Μαυροδάφνης και Κάστανου, γλασαρισμένο με Μέλι και Πορτοκάλισμένο με Μέλι και Πορτοκάλι
ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ Κ ΜΕΛΙ
Γό Γ
- 1 μεγάλο στήθος γαλοπούλας περίπου 2 ½ κιλά, χωρίς κόκαλα και πέτσα, έτοιμο για ρολό (ανοιγμένο κατά μήκος στην μέση χωρίς να το κόψουμε)
- 1/2 φλιτζ. μαυροδάφνη
- 1/2 φλιτζ. ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα, χοντροκομμένα (σύκα δαμάσκηνα, κ.τ.λ.)
- 1/3 φλιτζ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. σέλινο, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζ. ψητές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζ. φρυγανισμένο ψωμί σε κύβους ή κρουτόν
- 1 φλιτζ. τυρί φέτα
- 1 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου
- 1 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κ.σ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. βούτυρο για το άλειμμα
- 2 φλιτζ. μαυροδάφνη για το σβήσιμο
- Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
- 1 πορτοκάλι, κομμένο σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 2 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένο
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΑ
- 2/3 φλιτζ. μέλι
- 3 κ.σ. μουστάρδα
- Χυμό από 1/2 πορτοκάλι
- ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- 1 φλιτζ. μαυροδάφνη
- 1 φλιτζ. ξηρό, κόκκινο κρασί
- 4 - 5 κλωνάρια θυμάρι
- 10 κόκκους πιπέρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 15 κάστανα, βραστά ή ψημένα, καθαρισμένα
- Αλάτι κατά βούληση
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. αλεύρι
- Φέτες πορτοκαλιού και σπόρια από ρόδι για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ξεπλένουμε την γαλοπούλα και την απλώνουμε σε ένα ξύλο κοπής. Την σκουπίζουμε και την αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω. Την περνάμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Σε ένα μεσαίο μπολ, ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα περιχύνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά.
- Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σέλινο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τοποθετούμε τα κρουτόν σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα φρούτα με το κρασί, ρίχνουμε το ζωμό και τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τη φέτα ή το Καλαθάκι σε τρίμματα και ανακατεύουμε. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
- Απλώνουμε το μείγμα πάνω στο ανοιγμένο κομμάτι γαλοπούλας και το τυλίγουμε σε ρολό. Κλείνουμε το ρολό και το στερεώνουμε πολύ καλά με σπάγγο κουζίνας ή με μεγάλα, μεταλλικά σουβλάκια, για να μην ανοίξει.
- Αλείφουμε το ρολό εξωτερικά με 1 - 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα ταψί και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα πορτοκάλια και το σέλινο στη μέση του ταψιού, σχηματίζοντας μια γραμμή. Τοποθετούμε το ρολό από πάνω και περιχύνουμε με 1 φλιτζ. μαυροδάφνη. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η γαλοπούλα να αρχίσει ελαφρώς να ροδίζει. Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά, σβήνοντας κάθε 15 λεπτά περίπου με κρασί και συμπληρώνοντας τα υγρά στο ταψί, αν χρειάζεται.
- Για το γλασάρισμα: Χτυπάμε το μέλι, την μουστάρδα και τον χυμό πορτοκαλιού και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του ρολού με μπόλικο από το μείγμα. Ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι το ρολό να πάρει βαθύ, ροδοκόκκινο χρώμα. Το βγάζουμε από τον φούρνο και από το ταψί και το αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
- Για την σάλτσα: Βάζουμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας με όλα του τα υγρά και τα καμμένα υπολείμματα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ξύνοντας όλα τα καμμένα κομματάκια με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τα 2 είδη κρασιού, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και το πιπέρι. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι τα υγρά να μειωθούν κατά το ήμισυ. Τα περνάμε μέσα από ένα σουρωτήρι και τα ρίχνουμε σε ένα κανατάκι-μεζούρα. Αφήνουμε το λίπος να ανέβει στην επιφάνεια και το αφαιρούμε με ένα κουτάλι. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και ροδίζουμε πολύ ελαφρά το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το υγρό που σουρώσαμε από το ταψί και μαγειρεύουμε την σάλτσα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε το κάστανο και ανακατεύουμε ξανά.
- Κόβουμε το ρολό σε μεγάλες ροδέλες και τις γαρνίρουμε με τις φέτες πορτοκαλιού και το ρόδι. Τις περιχύνουμε με την σάλτσα και τις σερβίρουμε προαιρετικά με πουρέ ή ψητές πατάτες..........
γύλας με σάλτσα Μαυροδάφνης και Κάστανου, γλασαριΡολό Γαλοπούλας με σάλτσα Μαυροδάφνης και Κάστανου, γλασαρισμένο με Μέλι και Πορτοκάλισμένο με Μέλι και Πορτοκάλι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου