Blogspot.blogspot Travel to flavors

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

10 καλύτερα ελληνικά εστιατόρια


1. ΜilosΟ πρώτος διδάξας την υψηλή ελληνική γαστρονομική διπλωματία. Ο Κώστας Σπηλιάδης έκανε διάσημη την σούπα με πετρόψαρα Σαντορίνης, το λαβράκι Κεφαλονιάς και το σαγανάκι,  ενώ το σασίμι με χταπόδι στα κάρβουνα είναι η καλύτερη εκδοχή της νέας ελληνικής κουζίνας χωρίς σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος για την φήμη που τον ακολουθεί και στα επόμενα Milos σε Μόντρεαλ, Μαϊάμι, Λας Βέγκας, Αθήνα και προσεχώς και Λονδίνο (συμπεριλαμβανομένου του Milos Yacht με μίνι κρουαζιέρες κάθε χρόνο στα ελληνικά νησιά).
125 West 55th Street (6th Avenue), Midtown West, +1 212 245 7400, www.milos.ca 

2. MP TavernaΟ Michael Psilakis, τρίτης γενιάς Ελληνοαμερικάνος, είναι το αδιαμφισβήτητο αστέρι της νεουορκέζικης σκηνής με πλήθος βραβείων και παρουσιάσεις σε σόου,  και η ελληνική κουζίνα του έχει τα αρώματα και αναμνήσεις της μητέρας και γιαγιάς του με την γενναιοδωρία ενός ταλαντούχου μυαλού. Τα εστιατόρια του αυξάνονται και πληθύνονται (τρία MP Taverna συν το Κefi, Fishtag και ΜP Stop&Go με ντολμαδάκια, γιουβέτσι και παστίτσιο για το δρόμο) ενώ ο μπακαλιάρος σκορδαλιά-σε μεταμοντέρνα εκδοχή-, το ψητό αρνί, η ελληνική παέλια με κριθαράκι, και ο μπακλαβάς με μήλο-η ελληνική εκδοχή της αμερικάνικης μηλόπιτας-είναι κλασικά και αγαπημένα.
31-29 Ditmars Boulevard(33rd Street), Queens, +1 718 777 2187, www.michaelpsilakis.com

3. Molyvos
Tο ελληνικό αμερικάνικο όνειρο. Ο John Livanos ξεκίνησε να πλένει πιάτα στο εστιατόριο του θείου του το 1957 και σήμερα η οικογένεια διαθέτει επτά εστιατόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην κουζίνα ο συνιδιοκτήτης John Botsacos που αποδεικνύει ότι η φήμη είναι αντάξια της ικανότητάς του ανανεώνοντας all time classic πιάτα (πιπεριές γεμιστές με μανούρι, ψητά σύκα με παστουρμά, τσιπούρα λαδολέμονο με κεφαλλονίτικη αγιολί) ενώ η λίστα ελληνικών κρασιών-η μεγαλύτερη σε ελληνικό εστιατόριο στην Νέα Υόρκη-αποτυπώνει την αδυναμία της οικογένειας στις ρίζες της. Κάθε χρόνο, μάλιστα, οργανώνονται παρουσιάσεις ελληνικών προϊόντων και κρασιών με διθυράμβους στον τύπο για το ασύρτικο Σαντορίνης και αγιωργίτικο Νεμέας.
871 7th Avenue(ανάμεσα στις 55th & 56th Street.), Μidtown West, +1 212 582 7500, www.molyvos.com

4. Αvra
Ψαροταβέρνα νέας γενιάς με βιτρίνες με αστακούς, λυθρίνια και φαγκρί από την Μεσόγειο. Ωραίος κήπος-θυμίζει καλοκαίρι στην Ελλάδα-γεμιστά καλαμαράκια, ψαρόσουπα, τσιπούρα αυγολέμονο, γιουβέτσι με γαρίδες και τα παραδοσιακά «από την πατρίδα»-όπως αναγράφεται στον κατάλογο-παϊδάκια, μπριζόλα-από Angus Beef-και κοτόπουλο ψητό. Με μόνιμο κοινό κάθε βράδυ.
141 East 48th Street (Lexington Avenue), Midtown East, +1 212 759 8550, www.avranyc.com
 
5. PeriyaliΛευκοί τοίχοι με τούβλο στην εσωτερική αυλή, ο χάρτης της Ελλάδας, και κλαδιά από ελιές και αμυγδαλιές σε μια νεοελληνική ταβέρνα που ξεκίνησαν το 1987 οι Nicola Kotsoni και Steve Tzolis από ένα στοίχημα: να αποδείξουν ότι μπορούν να επαναλάβουν την επιτυχία του ιταλικού Il Cantinori και γαλλικού Bar Six που είχαν προηγηθεί. Κουζίνα της Πάτμου-λόγω καταγωγής των πρώτων σύμβουλων σεφ Ιrene και Victor Gouras-σούπα αυγολέμονο, λαβράκι πλακί, συκωτάκια με φακές- πιάτο σήμα κατατεθέν-στιφάδο και όλα τα ελληνικά πιάτα, πειραγμένα στην γεύση και την άποψη.
35 West 20th Street (6th Avenue), Flatiron, +1 212 463 7890, www.periyali.com 
6. BarbouniaEλληνικό όνομα με διεθνή ομάδα. Oι Alon Jibli και David Sasson ταξιδεύουν από Μαρόκο και νότια Γαλλία μέχρι Σαρδηνία, Ελλάδα και Ισραήλ, και τα πιάτα και το design τους-σαν αγορά του Μαρακές-αποδεικνύουν ότι υπάρχει ζωή μετά την ταβέρνα του Ζορμπά. Ελληνικό φοντί με κεφαλογραβιέρα, ξηρά βερίκοκα και κονιάκ Μεταξά, μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα και τζατζίκι με ζυμωτό ψωμί, καβουροκεφτέδες από την Κροατία, πίτσα με αγκινάρες από την Ιταλία και τούρκικα κεμπάπ σε μια βόλτα στις καλύτερες στιγμές της Μεσογείου.
250 Park Avenue South( 20th Street), Flatiron, +1 212 995 0242, www.barbounia.com

7. Uncle Nick's
Aσπρόμαυρες φωτογραφίες από ελληνικά πανηγύρια στους τοίχους, μπουκάλια με Ούζο 12, μπλε χρώματα και ελληνική σημαία στην είσοδο, και φανατικό κοινό που επιστρέφει για τoυς μεζέδες, τα κεφτεδάκια, το πειραιώτικο μαριδάκι, τα τηγανητά γλυκάδια, τους λαχανοντολμάδες και τον γύρο σε extra large ελληνικές μερίδες. Πρόκειται για μια αυθεντική κουζίνα της μαμάς. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που άνοιξε και δεύτερο Uncle Nick’s, ενώ στα διπλά τραπέζια του μπορεί να δει κανείς από τον Dan Rather, τον θρύλο του CBS, μέχρι τον Αρμάν Ασάντε.
747 9th Avenue(50th Street.), Hell’s Kitchen, +1 212 245 7992, www.unclenicksgreekcuisine.com

8. Εlia
Γιουβέτσι, μπακαλιάρος πλακί, γαρίδες σαγανάκι στην καρδιά της ιταλικής, ιρλανδικής και αραβικής συνοικίας στο Μπρούκλιν. Το 1998 ο Pete και η Christina Lekkas αποφάσισαν ότι υπάρχει και η ελληνική κουζίνα των μαγειρευτών και της κατσαρόλας εκτός από τον γύρο, και η Elia, με design ψαροταβέρνας στο λευκό και  μπλε του Αιγαίου, κέρδισε γρήγορα το κοινό με την αυθεντικότητά της.
8611 3rd Avenue(86th Street), Fort Hamilton, +1 718 748 9891, www.eliarestaurant.com

9. Yiasou
Aρχαιοελληνικά γράμματα, μαίανδροι, μπλε τέντες… Στην αποβάθρα του Sheepshead Bay, το Υiasou δεν διαφέρει από ψαροταβέρνα σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Ο Peter Katsichtis είναι πάνω από σαράντα χρόνια στο επάγγελμα και οι συναγρίδες, τα λαβράκια και οι τσιπούρες της σχάρας μαζί με το γαριδοπίλαφο βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, αφού το Village Voice το ψήφισε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Νέα Υόρκη (και πρώτο από τα τρία στο Μπρούκλιν)
2003 Εmmons Avenue (Ocean Avenue), Sheepshead Bay, + 1 718 332 6064, www.yiasouonthebay.com

10. Τaverna Kyclades
H αγαπημένη ελληνική ψαροταβέρνα του Michael Psilakis στο κέντρο της ελληνικής συνοικίας της Αστόρια. Ένας ξιφίας στους τοίχους, κυκλαδίτικες τοιχογραφίες, λευκές και μπλε ποδιές για το προσωπικό (στα χρώματα της ελληνικής σημαίας) και συλλογή από εξαιρετικούς μεζέδες. O ιδιοκτήτης Ardian «The Giant» Skenderi-το παρατσούκλι είναι λόγω ύψους-ξέρει όσο λίγοι την τέχνη της σχάρας, τα τηγανητά μπακαλιαράκια είναι πάντα της ώρας και το γαλακτομπούρεκο του, με αφράτη κρέμα λεμονιού, είναι κέρασμα από το κατάστημα.
33-07 Ditmars Boulevard (33rd Street), Queens, +1 718 545 8666, www.tavernakyclades.com

Read more at http://www.newyorkcity.gr/best-of/10-best-greek-restaurants/?lang=GRE#wzMqrFEcKyQr1ewz.99

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου