Blogspot.blogspot Travel to flavors

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας


Με τη λαμπερή τελετή απονομής που έγινε τη Δευτέρα 20 Απριλίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων απέδειξε ότι ξέρει να συναρπάζει, αφού για πρώτη φορά στα 22 χρόνια της ιστορίας του έφερε όχι ένα, αλλά δύο εστιατόρια στην πολυπόθητη κορυφή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. 

Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι και το αθηναϊκό «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη αναδείχτηκαν καλύτερα εστιατόρια για το 2015 στο γκραν πρι των Χρυσών Σκούφων που διοργανώνουν το «αθηνόραμα» και ο «Alpha Guide», φέρνοντας για πρώτη φορά αέρα συγκατοίκησης στην υψηλότερη θέση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας.

Τα γαστρονομικά βραβεία της Ελλάδας απονέμονται κάθε χρόνο στα εστιατόρια τα οποία βαθμολογούνται, ανεξάρτητα από το είδος της κουζίνας τους, με βαθμό από 15/20 και πάνω. Την ευθύνη για την αξιολόγηση και την απονομή έχει η έγκυρη γευσιγνωστική ομάδα του brand «αθηνόραμα».

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα βραβευμένα εστιατόρια, ενώ μείνετε συντονισμένοι αφού θα ακολουθήσουν σύντομα περισσότερα θέματα σχετικά με τις φετινές βραβεύσεις και αναλυτικό φωτορεπορτάζ από την τελετή της απονομής.

Χρυσοί Σκούφοι


Etrusco 16,5/20 (2 σκούφοι ) Κέρκυρα

Ο Έκτορας Μποτρίνι συνεχίζει να εξελίσσει την παραδοσιακή κουζίνα της Κέρκυρας, εκφράζοντας την ψυχή διάσημων και μη τοπικών πιάτων με απρόσμενη δημιουργικότητα και εκπλήσσοντάς μας με ευφάνταστους νεωτερισμούς. Χρησιμοποιεί εξαιρετικά υλικά από τον κήπο του, ντόπιους μικρούς παραγωγούς και τροφοσυλλέκτες, ενώ επιστρατεύει την τελευταία λέξη της μαγειρικής τεχνολογίας αλλά και tailored made σχάρα με κάρβουνα και προτείνει πιάτα-εικαστικές συνθέσεις που συναρπάζουν. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Vento di Levante (μια σύνθεση με θράψαλα, homemade σαλάμι, χλωροφύλλη και τσιγαρέλια )

Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, 2661093342.
Funky Gourmet 16,5/20 (2 σκούφοι ) Αθήνα
Στη σύγχρονης αισθητικής γαστρονομική έδρα της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου το δείπνο είναι ένα έντεχνα ενορχηστρωμένο τελετουργικό γεμάτο εκπλήξεις και εναλλαγές. Άλλοτε εννοιολογική (conceptual ), άλλοτε αφοπλιστικά αφαιρετική, με την ατόφια γοητεία των υλικών, η μαγειρική τους καλλιτεχνία μαγνητίζει βλέμμα και γευστικούς κάλυκες με ένα σερί από καλοζυγισμένες πιρουέτες δημιουργικότητας και τεχνικής. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. 
Κορυφαίο πιάτο: Κακαβιά shabu shabu (σφυρίδα σαν σασίμι με φύλλο σίσο, ζεστός ζωμός και λάδι με λεμόνι ) 

Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727.
Funky Gourmet 16,5/20 (2 σκούφοι ) Αθήνα

Στη σύγχρονης αισθητικής γαστρονομική έδρα της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου το δείπνο είναι ένα έντεχνα ενορχηστρωμένο τελετουργικό γεμάτο εκπλήξεις και εναλλαγές. Άλλοτε εννοιολογική (conceptual ), άλλοτε αφοπλιστικά αφαιρετική, με την ατόφια γοητεία των υλικών, η μαγειρική τους καλλιτεχνία μαγνητίζει βλέμμα και γευστικούς κάλυκες με ένα σερί από καλοζυγισμένες πιρουέτες δημιουργικότητας και τεχνικής. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. 
Κορυφαίο πιάτο: Κακαβιά shabu shabu (σφυρίδα σαν σασίμι με φύλλο σίσο, ζεστός ζωμός και λάδι με λεμόνι ) 

Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727.
Botrini's 16/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα
Ιδιαίτερος σολίστας, ο Έκτορας Μποτρίνι ανασυνθέτει τις μνήμες της ελληνικής γεύσης με τεχνικές σε ένα ενδιαφέρον μενού γεμάτο πειραματισμούς και προσωπικές τροποποιήσεις. Πιάτα όπως μια «άλλη» πίτα γύρος, η θαλασσινή καρμπονάρα και το γλυκό τζατζίκι γίνονται στην ανοιχτή κουζίνα του λευκοντυμένου εστιατορίου του Χαλανδρίου τα συστατικά ενός απρόβλεπτου παιχνιδιού και φέρνουν στο εστιατόριο, εκτός από Χρυσό Σκούφο, ένα ακόμη Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. 
Κορυφαίο πιάτο: Fantasy Lambia, ταξίδι γύρω από το αρνί σε τρία στάδια: φινετσάτη μαγειρίτσα, σπάλα με ξινούτσικα ρεβίθια και πιτάκι 

Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, 2106857324.
Σπονδή 16/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα
Το καλύτερο γαλλικό ρεστοράν της Ελλάδας ήταν φέτος στην καλύτερή του χρονιά από τότε που την κουζίνα ανέλαβε ο Άγγελος Λάντος. H «Σπονδή» εκφράζει το σύγχρονο γαλλικό πνεύμα, συνδυάζοντας κλασικά και μοντέρνα στοιχεία, με αρμονικές συνθέσεις όλο κομψότητα και εξαιρετικές σάλτσες. Δυνατό χαρτί τα εξαιρετικά γλυκά, τα οποία αποτελούν από μόνα τους λόγο επίσκεψης. 
Κορυφαίο πιάτο: Λαβράκι στον ατμό σε φύκι nori με αγκινάρες, λάχανο, στρείδια και σάλτσα λεμονιού-yuzu 

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107520658, 2107564021.
Varoulko Seaside 16/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα

Στο νέο του πόστο στο Μικρολίμανο, ο Λευτέρης Λαζάρου εξελίσσει όλο και πιο γαστρονομικά την κουζίνα του. Βραβεύεται συνεχώς επί 22 χρόνια με Χρυσό Σκούφο παρουσιάζοντας μια σύγχρονη, εξελιγμένη θαλασσινή δημιουργία επιπέδου με πολυσύνθετες αλλά και απλούστερες δημιουργίες, η οποία διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. 
Κορυφαίο πιάτο: Ψητό χριστόψαρο με πουρέ κουνουπιδιού, ελαιόλαδο αρωματισμένο με σοκολάτα και τσορίθο 

Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 2105228400, 2104127900.
Bill & Coo 15,5/20 (ένας σκούφος ) Μύκονος

Οι συνεχείς πειραματισμοί του νεαρού σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου, με πρώτες ύλες τις γευστικές εμπειρίες από τα ταξίδια του, την απόλυτη επαφή του με τις πρωτογενείς πλευρές της ελληνικής κουζίνας και την εξαιρετική ευχέρεια στις πιο προχωρημένες διεθνείς τεχνικές, δίνουν μια κουζίνα αξιώσεων η οποία χαρακτηρίζεται από πρωτοποριακές δημιουργίες με ιδιαίτερη γεύση και φιλοπαίγμονα τολμηρή αισθητική. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Μελιτζάνα σασίμι του Ιάπωνα με καπνιστό σκουμπρί πάνω σε ψητή μελιτζάνα, πορτοκαλάτη σος σόγιας και παγωτό ουασάμπι 

Ξεν. «Bill & Coo», Μεγάλη Άμμος, Μύκονος, 2289026292-3-4.
F+W by Olivier Campanha 15,5/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα

Καλύτερο από ποτέ, το δημοφιλές εστιατόριο του Κολωνακίου εκτινάσσεται με μια πολυσύνθετη γαστρονομία σπονδυλωτών πιάτων στο club των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας. Ο Olivier Campanha, ο οποίος υπήρξε δεξί χέρι του Pierre Gagnaire, ενός από τους μεγαλύτερους σεφ στον κόσμο, ανοίγει φέτος τα χαρτιά του και κεντάει μια μοντέρνα, σούπερ πρωτότυπη κουζίνα. 
Κορυφαίο πιάτο: Ριζότο με παλαιωμένο ρύζι Aquerellο, μανιτάρια enoki τεμπούρα, μοσχάρι τατάκι με λάδι σοκολάτας και αβοκάντο με κάρι 

Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, 2107211146.
Matsuhisa Athens 15,5/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα

Με το ατού ενός ονειρεμένου σημείου της αττικής ριβιέρας στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η αθηναϊκή πρεσβεία του Nobu Matsuhisa αντικατοπτρίζει τις λεπτές αποχρώσεις μια διάσημης παγκοσμίως fusion φιλοσοφίας με γιαπωνέζικη βάση και περουβιανές αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές επιρροές. Και τα πάει περίφημα, τόσο όσον αφορά τα κλασικά της πιάτα όσο και τις νέες της εμπνεύσεις. 
Κορυφαίο πιάτο: Ginger braised short ribs με πουρέ γλυκοπατάτας, μανιτάρια shiitake και παντζαρόφυλλα 

Ξεν. «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108960510.
Matsuhisa Mykonos 15,5/20 (ένας σκούφος ) Μύκονος

Ο Nobu Matsuhisa και οι σεφ του συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας. Υψηλή μαγειρική τέχνη με εμβληματικές σπεσιαλιτέ της σύγχρονης Jap fusion την οποία καθιέρωσε ο Nobu παντρεύοντας το Περού με την Ιαπωνία. Ευρηματικό ceviche με λαβράκι, κινόα, blueberry και ντομάτα, άψογα ψημένο Chilean sea bass με shiitake και τρούφα. 
Κορυφαίο πιάτο: Βlack cod miso 

Ξεν. «Βelvedere», Χώρα Μυκόνου, 2289025122
Tudor Hall 15,5/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου ανανεώνει την ελληνική κουζίνα με θαυμαστή λεπτότητα και άρτια τεχνική. Η αρμονία της γεύσης, η συμμετρία της εμφάνισης κι η συναισθηματική φόρτιση μιας ελληνικότητας διακριτής και εκφραστικής γίνονται τα όπλα μιας σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας, η οποία πατάει στην παραδοσιακή γευστική αρχειοθήκη επινοώντας νέες εικόνες και κοιτάζοντας κατάματα το μέλλον. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. 
Κορυφαίο πιάτο: Γιουβαρλάκια σφυρίδας και θαλασσινών με μαραθόριζα και ρύζι αβγολέμονο 

Ξεν. «King George», Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα, 2103330265.

Abovo 15/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα 
Υψηλή γαστρονομία με δημιουργικό πρόσημο και ταυτόχρονα κατανοητή ως προς τη σύνθεση των πιάτων σε ένα εστιατόριο που από την αρχή μπήκε γερά στην ανταγωνιστική πιάτσα των βορείων προαστίων και συνέχισε ακόμη καλύτερα. Ο Μιχάλης Νουρλόγλου εξακολουθεί να εξελίσσει την κουζίνα του παρουσιάζοντας καινούργιες ιδέες και υπόσχεται πολλά για το μέλλον. 
Κορυφαίο πιάτο: Καραβίδες ψητές σε λευκό σαγανάκι με φινόκιο, γραβιέρα και μανιτάρια 

Κολοκοτρώνη 37, 1ος όροφος, Κεφαλάρι, 2108015324-5.
Alfredo’s Grand Dining 15/20 (ένας σκούφος ) Θεσσαλονίκη

Η μαγειρική προσωπικότητα του Απόστολου Αλτάνη αποτυπώνεται με όρους ξεχωριστής νοστιμιάς σε μια κουζίνα με έμφαση στην άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης και την εποχικότητα και σε ένα grand restaurant με μεσογειακή γεύση αλλά κι εντυπωσιακό σέρβις που παίζει δυνατά στη γαστρονομική σκηνή της συμπρωτεύουσας. 
Κορυφαίο πιάτο: Ριζότο με μπαρμπούνι και σαφράν, αέρας λεμονιού και σος αβγοτάραχου 

Regency Casino Thessaloniki, Αεροδρόμιο, Θεσσαλονίκη, 2310491199.
Apocalypsis 15/20 (ένας σκούφος ) Πάτμος

Στο εστιατόριο «Apocalypsis», ο Δημήτρης Παμπόρης, executive chef του ξενοδοχείου «Patmos Aktis Suites & Spa», βρήκε πρόσφορο έδαφος για να εκφράσει, χρόνο με το χρόνο, όλη του τη δημιουργική ενέργεια, η οποία τον οδήγησε να κατακτήσει φέτος, για πρώτη φορά, εκτός από το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, και ένα Χρυσό Σκούφο. 
Κορυφαίο πιάτο: Σιταρότο «καρμπονάρα» με μάγουλο πεσκαντρίτσας, πουρές αγκινάρας, σαλάμι Λευκάδας και νιώτικο κεφαλοτύρι 

Ξεν. «Patmos Aktis Suites & Spa», Γροίκος, Πάτμος, 2247032800.
Botrini’s Rodi 15/20 (ένας σκούφος ) Ρόδος

Στη ροδίτικη γαστρονομική του έδρα στο ξενοδοχείο «Βellevue Suites» ο Έκτορας Μποτρίνι δανείζεται στοιχεία από την τοπική γευστική παράδοση και, φροντίζοντας να τα διανθίζει με διεθνείς και μεσογειακές αναφορές, παρουσιάζει πιάτα τα οποία διακρίνονται για τη δημιουργικότητά τους και το νεωτεριστικό τους χαρακτήρα. 
Κορυφαίο πιάτο: Μπακαλιάρος a la plancha (αναφορά στις αγκινάρες αλά πολίτα ) 

Ξεν. «Bellevue Suites», Ακτή Μιαούλη και Τήλου, Ρόδος, 2241075880.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου