ΓΡΗΓΟΡΕΣ Κ ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!!!!!
ΟΡΕΚΤΙΚΑ
ΘΑΛΛΑΣΙΝΑ
Χταποδοκεφτέδες
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAzJ_MyUhp6i5Mp3NMAJF8o3xgS1w9tewSdcVhyphenhyphenBsMHJ5LEEFr1YdtfFEUd_aadiluk9cxisgWipcVjvLsM1iNA25qCES3GZq54GCla419oczpGb3r9bBuYtQlzfikn-yrKY_xQoknoJo/s1600/assets_LARGE_t_1401_13012530.JPG)
ΟΡΕΚΤΙΚΑ
ΘΑΛΛΑΣΙΝΑ
Χταποδοκεφτέδες
- 1 μεγαλουτσικο χταποδι (βρασμενο καλα και περασμενο απ το μουλτι),
- 2 αυγα,
- 1 κρασοποτηρο λαδι,
- 1 κ.γλυκου κοφτο ριγανη,
- αλατακι, πιπερακι,
- κοκκινο πιπερι γλυκο (οσο γλυκο κ πιπερατο το θελουμε),
- 1 μεγαλουτσικο κρεμμυδι στον τριφτη,
- 1 ματσακι μαϊδανο,
- 1 μπεϊκιν,
- 1 σφηνακι απ το ζουμακι που εβρασε το χταποδι,
- αλευρι μεχρι η ζυμη μας να γινει μαλακια και να παιρνεται με το κουταλι,
- λαδι για το τηγανισμα.
Εκτελεση..
Ανακατευουμε ολα τα υλικα μαζι και σε καλα καυτο λαδι ριχνουμε κουταλια κουταλια τα κεφτεδακια μας.
Βγαζουμε σε χαρτι κουζινας, για να πιουν τα πολλα λαδια.
Ισπανική παέλια με θαλασσινά
- 1 φιλέτο ψαριού σε κύβους όπως σολομός
- Μισή κούπα λάδι
- Μισό κιλό ρύζι καρολίνα ή 2,5 κούπες, εκτός και αν έχετε το ισπανικό αρόθο μπόμπα κατάλληλο για παέγια
- 3,5- 4 κούπες ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό + 1-2 κύβους λαχανικών (εδώ υπολογίζουμε και το ζωμό που έβγαλαν τα μύδια)
- 1 κρεμμύδι ψιλ/νο
- 2 σκ, σκόρδο στην πρέσα
- 2 πιπεριές χρωματιστές
- 1 κούπα αρακά (προαιρ.)
- 1 ντομάτα αποφλοιωμένη σε κυβάκια
- Λίγο θυμάρι
- 1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης και 1 κ.γλ. κουρκουμά
- 6 καλαμαράκια σε ροδέλες
- Μερικές γαρίδες αποφλειωμένες αφήνουμε όμως το κεφάλι και την ουρά.
- Μισό κιλό μύδια φρέσκα ή αχιβάδες, καθαρισμένα και πλυμένα καλά
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο μαϊντανό
Εκτελεση..
- Σε κατσαρόλα ρίχνουμε 2 κ.σ. λάδι , μια σκελίδα σκόρδο στην πρέσα και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνω με λίγο κρασί και ρίχνω μέσα τα μύδια, ανακατεύω και σκεπάζω με το καπάκι την κατσαρόλα. Μετά από 5 λεπτά ανοίγω την κατσαρόλα και κατεβάζω από τη φωτιά. Πετώ αυτά που δεν έχουν ανοίξει και κρατώ τα ανοικτά , καθώς και το ζουμί που έβγαλαν και το σουρώνω.
- Βάζω λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρω το κρεμμύδι και 1 σκ. Σκόρδο. Προσθέτω τα θαλασσινά μου μέσα (γαρίδες, ψάρι, καλαμάρια τα οποία έχω πλύνει, κόψει και στραγγίσει πολύ καλά) και τα σοτάρω για 3-4 λεπτά.
- Τα βγάζω σε μια πιατέλα και ρίχνω στο τηγάνι τις πιπεριές, ντομάτα και το ρύζι. Ανακατεύω για 2-3 λεπτά, ρίχνω το ζωμό (μαζί με το ζουμί των μυδιών) που μέσα του έχω διαλύσει το σαφράν και τον κουρκουμά. Ανακατεύω για λίγο πάλι , αλατοπιπερώνω με προσοχή αν βάλετε μέσα ζωμό σε κύβο και μόλις το ρύζι αρχίζει και μαλακώνει (3-4 λεπτά) βάζω στην επιφάνεια τα θαλασσινά μου τα σοταρισμένα και τα μύδια, αφού τα πιέσω λίγο να βυθιστούν στο ρύζι.
- Χαμηλώνω πολύ τη φωτιά και αφήνω το φαγητό μου να τραβήξει τα υγρά του, αρχικά κλείνω το καπάκι και στο τέλος το ανοίγω και ελέγχω το ψήσιμο του ρυζιού και Ρίχνω το μαϊντανό. Η όλη διαδικασία ψησίματος είναι γύρω στα 20 λεπτά.
- Το σερβίρουμε μαζί με λίγο λεμόνι
- Λίγα μυστικά ακόμαΤη διαδικασία αυτή με τα μύδια την κάνω μόνο όταν είναι φρέσκα και θέλω να είμαι σίγουρη ότι όλα τα μύδια έχουν ανοίξει και είναι εντάξει, ειδάλως αν έχουμε θαλασσινά κατεψυγμένα , τα ξεπαγώνουμε και τα αφήνουμε για λίγο σε μισό ποτηράκι ούζο να μαριναριστούν και να μυρίσουν όμορφα. Όμως και τα κατεψυγμένα θέλουν το σοτάρισμά τους.Όσο περισσότερα θαλασσινά βάλουμε, τόσο καλύτερο γίνεται το φαγητό αυτό.
- 500 γραμμάρια γαριδούλες κατεψυγμένες.
- 4 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και κομμένες κομμάτια.
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες.
- 1 /2 φλιτζάνι τσαγιού άσπρο κρασί.
- 2 κουτ.σούπας μουστάρδα.
- Μικρά κομματάκια καυτερής πιπεριάς.
- 150 γραμμάρια φέτα κομμένη κυβάκια .
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- 1/2 φλιτζάνι λάδι.
- αλάτι ,πιπέρι.
Εκτελεση
- Βαζουμε το μισό λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα τις γαριδούλες που ξεπαγώσαμε ,πλύναμε και σκουπίσαμε. Τις γυρίζουμε για λίγα λεπτά ,και ρίχνουμε μέσα το κρασί .Τις βράζουμε για 5 λεπτά και τις παίρνουμε από την φωτιά.
- Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε τηγάνι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες του σκόρδου ,τα γυρίζουμε να χρυσίσουν ελαφρά και προσθέτουμε την ντομάτα το αλάτι το πιπέρι, και την καυτερή πιπεριά και την μουστάρδα.
- Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για να δέσει, και προσθέτουμε και τον μισό μαϊντανό Συνεχίζοντας προσθέτουμε τις γαριδούλες και βράζουμε 2-3 λεπτά.
- Βάζουμε σε 3 γκιουβετσάκια το μείγμα μας ρίχνουμε από πάνω τους κύβους του τυριού,και ψήνουμε για λίγο να χρυσίσει η φέτα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστά τα σαχανάκια μας
- 500 γραμμάρια μύδια καθαρισμένα.
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο.
- 5 τριμμένες ντομάτες.
- Αλάτι ,πιπέρι, ρίγανη, Λίγη καυτερή πιπεριά,
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
- Φέτα χοντροκομμένη.
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Εκτελεση..
- Τσιγαρίζουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι με το λάδι στην συνέχεια βάζουμε τις ντομάτες ,το αλάτι, το πιπέρι, και λίγη ρίγανη.
- Επίσης βάζουμε λίγη καυτερή πιπεριά η αν δεν θέλουμε βάζουμε γλυκιά ψιλοκομμένη. Βράζουμε την σάλτσα 25 λεπτά.
- Στρώνουμε σε μικρό ταψάκι λίγη από την σάλτσα βάζουμε επάνω τα πλυμένα και στραγγισμένα μύδια και από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και βάζουμε επάνω κομμάτια φέτας.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- 1 κιλό μύδια καθαρισμένα.
- 1/2 φλιτζάνι ούζο.
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη.
- 1 φλιτζάνι ρύζι καστανό.
- 5 κουταλιές σούπας λάδι.
- 1 κούπα ντομάτα στον τρίφτη.
- 4 κουταλιές σούπας άνηθο.
- 3 κουταλιές σούπας δυόσμο.
- 2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο.
- Αλάτι και πιπέρι.
Εκτελεση..
- Σουρώνουμε τα μύδια και κρατάμε το ζουμί.Τα βάζουμε στο ούζο,να σταθούν.
- Ζεσταίνουμε το λάδι ,και βάζουμε μέσα τα κρεμμύδια ,τα σοτάρουμε για λίγο και προσθέτουμε και το σκόρδο. Προσθέτουμε και το ρύζι,και ανακατεύουμε για λίγο να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε 2/3 κούπας ζουμί των μυδιών και 1 κούπα και 1/3 νερό. Βράζουμε το ρύζι για 12 λεπτά περίπου .
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τα μύδια με το ούζο και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
- Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά,μέχρι να πιεί το ρύζι όλο το ζουμί.
- Σερβίρουμε γαρνίροντας με το κουκουνάρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου