Διακεκριμένα ελληνικά κρασιά
Οτιδήποτε αξιόλογο, διακρίνεται! Αν και αυτό δεν ισχύει πάντα, στην περίπτωση των διακεκριμένων ελληνικών κρασιών ισχύει και με το παραπάνω!
Διακεκριμένα ελληνικά κρασιά υφίστανται εδώ και... αιώνες. Οι μεγάλες και ιστορικές ελληνικές οινοποιίες συμμετείχαν ανέκαθεν σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν να επιδείξουν βραβεύσεις που χρονολογούνται από τον προπερασμένο (19°) αιώνα.
Ακολουθώντας όμως την ανάπτυξη των διαγωνισμών κρασιού, από τη δεκαετία τα 1990 και έπειτα, ελληνικές οινοποιίες συμμετέχουν μαζικά και τακτικά, τόσο σε διαγωνισμούς κρασιού, όσο και σε άλλες έγκριτες οινογευστικές δοκιμές διαγωνιστικού χαρακτήρα, που έχουν οδηγήσει κατ’ επανάληψη σε πολλά διακεκριμένα ελληνικά κρασιά.
Στις μέρες μας, πλήθος διεθνών διαγωνισμών κρασιού, καθώς και οινικές αξιολογήσεις έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, συνεχίζουν να κρίνουν ετησίως ως διακεκριμένα, ελληνικά κρασιά όλων των τύπων και των κατηγοριών, από όλες τις οινοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας. Έτσι, το ελληνικό κρασί είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και σε αυτό το επίπεδο, που το τοποθετεί σε ακόμα πιο περίοπτη θέση στο διεθνές οινικό σκηνικό, αλλά και στις επιλογές των ανήσυχων οινόφιλων.
Διακεκριμένα ελληνικά κρασιά υφίστανται εδώ και... αιώνες. Οι μεγάλες και ιστορικές ελληνικές οινοποιίες συμμετείχαν ανέκαθεν σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν να επιδείξουν βραβεύσεις που χρονολογούνται από τον προπερασμένο (19°) αιώνα.
Ακολουθώντας όμως την ανάπτυξη των διαγωνισμών κρασιού, από τη δεκαετία τα 1990 και έπειτα, ελληνικές οινοποιίες συμμετέχουν μαζικά και τακτικά, τόσο σε διαγωνισμούς κρασιού, όσο και σε άλλες έγκριτες οινογευστικές δοκιμές διαγωνιστικού χαρακτήρα, που έχουν οδηγήσει κατ’ επανάληψη σε πολλά διακεκριμένα ελληνικά κρασιά.
Στις μέρες μας, πλήθος διεθνών διαγωνισμών κρασιού, καθώς και οινικές αξιολογήσεις έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, συνεχίζουν να κρίνουν ετησίως ως διακεκριμένα, ελληνικά κρασιά όλων των τύπων και των κατηγοριών, από όλες τις οινοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας. Έτσι, το ελληνικό κρασί είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και σε αυτό το επίπεδο, που το τοποθετεί σε ακόμα πιο περίοπτη θέση στο διεθνές οινικό σκηνικό, αλλά και στις επιλογές των ανήσυχων οινόφιλων.
Σύγχρονα ελληνικά κρασιά
Ο κλάδος του ελληνικού κρασιού έχει φτάσει ήδη σε ένα αξιόλογο επίπεδο ωριμότητας, αλλά ταυτοχρόνως, είναι ένας από τους πιο δυναμικούς στον κόσμο. Οι έλληνες οινοπαραγωγοί έχουν στη διάθεσή τους πολλές στρατηγικές επιλογές, όπως να ακολουθήσουν τα ήδη καταξιωμένα μονοπάτια, να επανεφεύρουν κλασικές ποικιλίες αμπέλου ή να διερευνήσουν τις δυνατότητες των ανερχόμενων ποικιλιών, νέων αμπελοτοπίων ή νέων τεχνικών οινοποίησης. Οι δυνατότητες για τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά φαίνονται ατελείωτες και γοητευτικές.
Τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά καταδεικνύουν όλες τις διαφορετικές πτυχές της Ελλάδας, ως δραστήριας οινοπαραγωγού χώρας. Προβάλλουν τον τυπικό χαρακτήρα σημαντικών ονομασιών προέλευσης και των οίνων ΠΟΠ τους, επιδεικνύουν τις δυνατότητες νέων τάσεων ή προβάλλουν αξιοσημείωτα επιτεύγματα του ελληνικού κρασιού σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού.
Τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά καταδεικνύουν όλες τις διαφορετικές πτυχές της Ελλάδας, ως δραστήριας οινοπαραγωγού χώρας. Προβάλλουν τον τυπικό χαρακτήρα σημαντικών ονομασιών προέλευσης και των οίνων ΠΟΠ τους, επιδεικνύουν τις δυνατότητες νέων τάσεων ή προβάλλουν αξιοσημείωτα επιτεύγματα του ελληνικού κρασιού σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού.
Μοντέρνα κρασιά
Τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά συνδυάζουν μοναδικά πλεονεκτήματα της μεγάλης ιστορίας τους, ενώ παράλληλα, αποτελούν μια πραγματικά σύγχρονη πρόταση. Ωστόσο, παρά την τεράστια κληρονομιά τους, μπορούν να προωθηθούν από μόνα τους, χάρη στα σύγχρονα χαρακτηριστικά τους και όχι μόνο λόγω της δόξας του παρελθόντος, αφού τα σύγχρονα κρασιά της Ελλάδας είναι πραγματικά μοντέρνα κρασιά.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια, ένας άνεμος αλλαγής πνέει στην ελληνική οινοπαραγωγή. Ένας σχετικά παραδοσιακός γεωργικός τομέας μετατράπηκε γρήγορα σε μια δύναμη του σύγχρονου οινικού κόσμου και μάλιστα με τεχνολογία αιχμής. Οι έλληνες οινοπαραγωγοί έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις σε προσωπικό, εκπαίδευση, τεχνογνωσία και τεχνολογία, υπέρ μιας έντονα ανοδικής πορείας. Η ποιότητα των κρασιών που παράγονται σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το κρασί οποιασδήποτε άλλης χώρας, ενώ υπάρχουν πολλά άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά, χάρη στα οποία τα μοντέρνα κρασιάτης Ελλάδας ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό.
Η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα είναι μοντέρνα, αλλά διατηρεί παράλληλα την ανθρώπινη διάστασή της. Έγινε σύγχρονη χωρίς να εγκαταλείψει τα πλεονεκτήματα της πλούσιας παράδοσής της. Τις τελευταίες δεκαετίες συστάθηκαν πολλές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, παραμένοντας μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι ένα οινοποιείο μεσαίου μεγέθους για τα ελληνικά δεδομένα είναι αρκετά μικρό αν συγκριθεί με ένα μέσο οινοποιείο πολλών άλλων χωρών της Ευρώπης ή του Νέου Κόσμου του κρασιού. Από την άλλη μεριά, πληθώρα παραδοσιακών οινοποιείων έχουν ανακαινιστεί από τους ιδιοκτήτες τους και μπορούν να ανταγωνιστούν τους νεοεισερχόμενους πρωταγωνιστές, ανταποκρινόμενα στις προκλήσεις της αγοράς. Όλοι αυτοί οι παραγωγοί φτιάχνουν τα «κρασιά του σήμερα», τα μοντέρνα κρασιά, που αντικατοπτρίζουν τις εξελίξεις στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση στην Ελλάδα.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια, ένας άνεμος αλλαγής πνέει στην ελληνική οινοπαραγωγή. Ένας σχετικά παραδοσιακός γεωργικός τομέας μετατράπηκε γρήγορα σε μια δύναμη του σύγχρονου οινικού κόσμου και μάλιστα με τεχνολογία αιχμής. Οι έλληνες οινοπαραγωγοί έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις σε προσωπικό, εκπαίδευση, τεχνογνωσία και τεχνολογία, υπέρ μιας έντονα ανοδικής πορείας. Η ποιότητα των κρασιών που παράγονται σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το κρασί οποιασδήποτε άλλης χώρας, ενώ υπάρχουν πολλά άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά, χάρη στα οποία τα μοντέρνα κρασιάτης Ελλάδας ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό.
Η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα είναι μοντέρνα, αλλά διατηρεί παράλληλα την ανθρώπινη διάστασή της. Έγινε σύγχρονη χωρίς να εγκαταλείψει τα πλεονεκτήματα της πλούσιας παράδοσής της. Τις τελευταίες δεκαετίες συστάθηκαν πολλές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, παραμένοντας μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι ένα οινοποιείο μεσαίου μεγέθους για τα ελληνικά δεδομένα είναι αρκετά μικρό αν συγκριθεί με ένα μέσο οινοποιείο πολλών άλλων χωρών της Ευρώπης ή του Νέου Κόσμου του κρασιού. Από την άλλη μεριά, πληθώρα παραδοσιακών οινοποιείων έχουν ανακαινιστεί από τους ιδιοκτήτες τους και μπορούν να ανταγωνιστούν τους νεοεισερχόμενους πρωταγωνιστές, ανταποκρινόμενα στις προκλήσεις της αγοράς. Όλοι αυτοί οι παραγωγοί φτιάχνουν τα «κρασιά του σήμερα», τα μοντέρνα κρασιά, που αντικατοπτρίζουν τις εξελίξεις στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση στην Ελλάδα.
Μοναδικά κρασιά προς ανακάλυψη
Τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά είναι, σχεδόν εξ ορισμού,μοναδικά κρασιά προς ανακάλυψη. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα εκατοντάδων γηγενών ποικιλιών αμπέλου. Με άλλα λόγια, οι ποικιλίες αυτές μπορούν να βρεθούν μόνο στην Ελλάδα και μάλιστα ακόμα και σε πολύ συγκεκριμένα μέρη της. Οι ποικιλίες αυτές αποτελούν σήμερα ένα πραγματικό «οπλοστάσιο» απέναντι στην παγκόσμια οινική σκηνή, προσφέροντας ευδιάκριτα και μοναδικά γευστικά προφίλ. Εν τούτοις, οι μοναδικές αυτές ποικιλίες αμπέλου είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Τα αμπελοτόπια της Ελλάδας είναι και αυτά μοναδικά, συνδυάζοντας ιδιαίτερα κλιματικά στοιχεία με άγονα, ιδανικά για το κρασί, πολύπλοκα εδάφη. Σε αυτές τις συνθήκες καλλιέργειας προκύπτουν αμπελώνες χαμηλής απόδοσης, που παράγουν πολύ πλούσιο και συμπυκνωμένο καρπό. Ο μοναδικός χαρακτήρας των αμπελώνων της Ελλάδας αναδεικνύεται και από τον τρόπο που τους μεταχειρίζονται οι καλλιεργητές, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές αμπελοκαλλιέργειας, όπως είναι για παράδειγμα οι «κουλούρες», της Σαντορίνης.
Παρά τα χαρακτηριστικά αυτά, τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά αποτελούν ακόμα μοναδικά κρασιά προς ανακάλυψη από τους λάτρεις του κρασιού ανά τον κόσμο. Πολλοί οινογράφοι και άλλοι επαγγελματίες του κρασιού γνωρίζουν τα κορυφαία κρασιά της Ελλάδας, τουλάχιστον τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι καταναλωτές κρασιού σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει την εκπληκτική ποιότητά τους. Η επιλογή ενός ελληνικού κρασιού αποτελεί κίνηση υψηλής κλάσης, που δηλώνει υψηλό επίπεδο κατανόησης της παγκόσμιας οινοπαραγωγής.
Τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά είναι πράγματι, μοναδικά κρασιά προς ανακάλυψη και αναμένουν τους οινόφιλους να τα γευτούν και να τα απολαύσουν.
Ασυνήθιστα κρασιά
Τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά, για πολλούς και διαφόρους λόγους, είναι από κάθε άποψη ασυνήθιστα κρασιά. Φτιαγμένα από σπάνιες ποικιλίες, μοναδικά αμπελοτόπια και εξαιρετικά ξεχωριστές μεθόδους, σίγουρα ξεχωρίζουν. Πριν από λίγες δεκαετίες, ένα τέτοιο πακέτο θα μπορούσε να θεωρηθεί σοβαρή αδυναμία. Για πολλά χρόνια, η πώληση κρασιού συνδεόταν με την απλοποίηση των πραγμάτων. Προκειμένου να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ένας οινοπαραγωγός έπρεπε να περιορίσει την προσωπικότητα του κρασιού, τόσο σε επίπεδο γεύσης, όσο και σήμανσης, στα πιο απλά και πιο εύληπτα στοιχεία του. Κάθε ίχνος πολυπλοκότητας θα απομάκρυνε τους απλούς υποψήφιους καταναλωτές.
Παρότι αυτό ισχύει και σήμερα, για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οινικής αγοράς, ορισμένα κομμάτια της συμπεριφέρονται πια πολύ διαφορετικά. Σε έναν κόσμο όπου η ομοιογένεια στο στυλ εγείρει όλο και περισσότερους προβληματισμούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του κρασιού, που αναζητούν την αναζωογονητική αύρα ασυνήθιστων κρασιών αυξάνονται συνεχώς. Τα περισσότερα κρασιά του κόσμου φτιάχνονται σήμερα από μια «χούφτα» ποικιλίες αμπέλου, ενώ οι ετικέτες, τα αρώματα και οι γεύσεις αποκτούν όλο και πιο ενοχλητική ομοιότητα. Από την άλλη μεριά, παρόλο που αρκετοί οινοπαραγωγοί και κάποιες οινοπαραγωγές χώρες θέλουν πραγματικά να προωθήσουν λιγότερο γνωστές ποικιλίες αμπέλου, τα κρασιά που παράγονται από αυτές δεν έχουν τελικά να προτείνουν κάτι ουσιαστικά διαφορετικό, με αποτέλεσμα να επικρατεί και πάλι η ομοιομορφία.
Ωστόσο, τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά έχουν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που δείχνουν γλαφυρά τι προτείνουν: κομψότητα, πολυπλοκότητα, φιλικότητα στο φαγητό και ζωντάνια, χωρίς υπερβολές που κουράζουν. Αυτές ακριβώς οι ιδιότητες ωθούν τους εραστές του κρασιού να αναζητούν την αναζωογονητική αύρα των ασυνήθιστων κρασιών, όπως είναι τα ελληνικά, που αποτελούν εξαιρετική επιλογή για το σύγχρονο και έξυπνο καταναλωτή και ειδικό του κρασιού.
Παρότι αυτό ισχύει και σήμερα, για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οινικής αγοράς, ορισμένα κομμάτια της συμπεριφέρονται πια πολύ διαφορετικά. Σε έναν κόσμο όπου η ομοιογένεια στο στυλ εγείρει όλο και περισσότερους προβληματισμούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του κρασιού, που αναζητούν την αναζωογονητική αύρα ασυνήθιστων κρασιών αυξάνονται συνεχώς. Τα περισσότερα κρασιά του κόσμου φτιάχνονται σήμερα από μια «χούφτα» ποικιλίες αμπέλου, ενώ οι ετικέτες, τα αρώματα και οι γεύσεις αποκτούν όλο και πιο ενοχλητική ομοιότητα. Από την άλλη μεριά, παρόλο που αρκετοί οινοπαραγωγοί και κάποιες οινοπαραγωγές χώρες θέλουν πραγματικά να προωθήσουν λιγότερο γνωστές ποικιλίες αμπέλου, τα κρασιά που παράγονται από αυτές δεν έχουν τελικά να προτείνουν κάτι ουσιαστικά διαφορετικό, με αποτέλεσμα να επικρατεί και πάλι η ομοιομορφία.
Ωστόσο, τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά έχουν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που δείχνουν γλαφυρά τι προτείνουν: κομψότητα, πολυπλοκότητα, φιλικότητα στο φαγητό και ζωντάνια, χωρίς υπερβολές που κουράζουν. Αυτές ακριβώς οι ιδιότητες ωθούν τους εραστές του κρασιού να αναζητούν την αναζωογονητική αύρα των ασυνήθιστων κρασιών, όπως είναι τα ελληνικά, που αποτελούν εξαιρετική επιλογή για το σύγχρονο και έξυπνο καταναλωτή και ειδικό του κρασιού.
Ευρωπαϊκά κρασιά
Τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά είναι πραγματικάευρωπαϊκά κρασιά. Δεν είναι απλώς θέμα καταγωγής, αλλά θέμα στυλ και ποιότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, τα ελληνικά κρασιά δεν είναι απλώς ευρωπαϊκά, αλλά εντάσσονται στα καλύτερα ευρωπαϊκά κρασιά, συνυπάρχοντας με τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα γαλλικά, τα πορτογαλικά, τα γερμανικά και τα αυστριακά κρασιά. Είναι κρασιά που εκφράζουν τα ξεχωριστά και ιστορικά αμπελοτόπια τους, κουβαλώντας όλα τα κορυφαία χαρακτηριστικά της προέλευσης του παλαιού οινικού κόσμου.
Η οινοπαραγωγή είναι μια γεωργική υπόθεση που απαιτεί χρόνο. Χρειάζονται γενιές για να εντοπιστούν τα «ευλογημένα» σημεία μιας περιοχής και να αξιολογηθεί μια ποικιλία αμπέλου ή τα βέλτιστα αμπελοτόπια γι’ αυτήν. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτήν τη διαδικασία είναι τα μοντέλα παραγωγής μικρής κλίμακας, που αντιμετωπίζουν τις εγγενείς ανωμαλίες κάποιου αμπελώνα. Έτσι, οι παραγωγοί ευρωπαϊκών κρασιών χρησιμοποιούν την κληρονομιά και την πείρα τους, για να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό της ποιότητάς τους, χαρίζοντας κρασιά με μοναδική προσωπικότητα. Στον αντίποδα, πολλές επιχειρήσεις του νέου οινικού κόσμου είναι πάρα πολύ καινούριες, πολύ μεγάλες ή έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις επικρατούσες τάσεις της αγοράς ή την απόδοση των επενδύσεών τους, για να αντεπεξέλθουν σε ανάλογες προκλήσεις. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά κρασιά έχουν σπάνια φύση, καθώς παράγονται από μοναδικά και καταξιωμένα αμπελοτόπια περιορισμένης παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά αξίζει να δοκιμαστούν από όλους όσοι επιθυμούν να εξερευνήσουν και να γευτούν κρασιά από εμβληματικούς αμπελώνες, από τα μεγάλα αμπελοτόπια της Ευρώπης και του κόσμου.
Η οινοπαραγωγή είναι μια γεωργική υπόθεση που απαιτεί χρόνο. Χρειάζονται γενιές για να εντοπιστούν τα «ευλογημένα» σημεία μιας περιοχής και να αξιολογηθεί μια ποικιλία αμπέλου ή τα βέλτιστα αμπελοτόπια γι’ αυτήν. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτήν τη διαδικασία είναι τα μοντέλα παραγωγής μικρής κλίμακας, που αντιμετωπίζουν τις εγγενείς ανωμαλίες κάποιου αμπελώνα. Έτσι, οι παραγωγοί ευρωπαϊκών κρασιών χρησιμοποιούν την κληρονομιά και την πείρα τους, για να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό της ποιότητάς τους, χαρίζοντας κρασιά με μοναδική προσωπικότητα. Στον αντίποδα, πολλές επιχειρήσεις του νέου οινικού κόσμου είναι πάρα πολύ καινούριες, πολύ μεγάλες ή έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις επικρατούσες τάσεις της αγοράς ή την απόδοση των επενδύσεών τους, για να αντεπεξέλθουν σε ανάλογες προκλήσεις. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά κρασιά έχουν σπάνια φύση, καθώς παράγονται από μοναδικά και καταξιωμένα αμπελοτόπια περιορισμένης παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά αξίζει να δοκιμαστούν από όλους όσοι επιθυμούν να εξερευνήσουν και να γευτούν κρασιά από εμβληματικούς αμπελώνες, από τα μεγάλα αμπελοτόπια της Ευρώπης και του κόσμου.
Διακεκριμένα και αξιόλογα κρασιά
Τα διακεκριμένα και αξιόλογα κρασιά της Ελλάδας αναγνωρίζονται από πολλούς ειδικούς, ως άξια προσοχής και εκτίμησης. Αυτό επιβεβαιώνεται από το πλήθος των σύγχρονων ελληνικών κρασιών, που διακρίνονται από οινοκριτικούς και διαμορφωτές γνώμης διεθνούς αποδοχής, αλλά και από τις διεθνείς διακρίσεις και τα βραβεία που τους απονέμουν κορυφαίοι διεθνείς οινικοί φορείς.
Σήμερα, ο αριθμός των διακεκριμένων και αξιόλογων κρασιών είναι εντυπωσιακός! Κάθε χρόνο, τα επίπεδα υπεροχής και προτύπων παραγωγής αυξάνονται, οπότε πολλοί οινοπαραγωγοί θέλησαν να διαπιστώσουν αν τα κρασιά τους ανταγωνίζονταν αυτά από άλλα μέρη του κόσμου. Κρασιά έλαβαν μέρος σε πολλούς και σημαντικούς διαγωνισμούς ανταγωνιστικών αγορών, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου ή του Βελγίου ή σε παραδοσιακών «οινοπαραγωγικών γιγάντων», όπως η Ισπανία ή η Γαλλία.
Επίσης, οινοπαραγωγοί έστειλαν δείγματα σε κορυφαία οινικά περιοδικά και οινογράφους. Τα κρασιά αυτά δεν προέρχονταν μόνο από γηγενείς ποικιλίες, αλλά και από διεθνείς ποικιλίες αμπέλου, ανταγωνιζόμενα κατά πρόσωπο πολλά διεθνή πρότυπα. Τα αποτελέσματα κέρδισαν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας κρασιού. Τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά συγκέντρωσαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα χρυσά μετάλλια, τρόπαια και εκπληκτικές αξιολογήσεις. Αυτό οδήγησε πολλούς αρθρογράφους και ειδικούς να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, για να διερευνήσουν την «Επόμενη Σπουδαία Παρουσία» στον κόσμο του κρασιού, εξαπλώνοντας τη μαγεία του ελληνικού κρασιού ακόμα πιο μακριά. Σε μια αγορά με πολύ συνωστισμό, οι καταναλωτές αναζητούν κρασιά με κάποιο είδος διαπιστευτηρίων. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, τα σύγχρονα κρασιά της Ελλάδας συσσώρευσαν αρκετή φήμη, ώστε να θεωρούνται διακεκριμένα και αξιόλογα κρασιά, ασχέτως με το πόσο υψηλά μπορεί να είναι τα κριτηρια..
Σήμερα, ο αριθμός των διακεκριμένων και αξιόλογων κρασιών είναι εντυπωσιακός! Κάθε χρόνο, τα επίπεδα υπεροχής και προτύπων παραγωγής αυξάνονται, οπότε πολλοί οινοπαραγωγοί θέλησαν να διαπιστώσουν αν τα κρασιά τους ανταγωνίζονταν αυτά από άλλα μέρη του κόσμου. Κρασιά έλαβαν μέρος σε πολλούς και σημαντικούς διαγωνισμούς ανταγωνιστικών αγορών, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου ή του Βελγίου ή σε παραδοσιακών «οινοπαραγωγικών γιγάντων», όπως η Ισπανία ή η Γαλλία.
Επίσης, οινοπαραγωγοί έστειλαν δείγματα σε κορυφαία οινικά περιοδικά και οινογράφους. Τα κρασιά αυτά δεν προέρχονταν μόνο από γηγενείς ποικιλίες, αλλά και από διεθνείς ποικιλίες αμπέλου, ανταγωνιζόμενα κατά πρόσωπο πολλά διεθνή πρότυπα. Τα αποτελέσματα κέρδισαν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας κρασιού. Τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά συγκέντρωσαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα χρυσά μετάλλια, τρόπαια και εκπληκτικές αξιολογήσεις. Αυτό οδήγησε πολλούς αρθρογράφους και ειδικούς να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, για να διερευνήσουν την «Επόμενη Σπουδαία Παρουσία» στον κόσμο του κρασιού, εξαπλώνοντας τη μαγεία του ελληνικού κρασιού ακόμα πιο μακριά. Σε μια αγορά με πολύ συνωστισμό, οι καταναλωτές αναζητούν κρασιά με κάποιο είδος διαπιστευτηρίων. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, τα σύγχρονα κρασιά της Ελλάδας συσσώρευσαν αρκετή φήμη, ώστε να θεωρούνται διακεκριμένα και αξιόλογα κρασιά, ασχέτως με το πόσο υψηλά μπορεί να είναι τα κριτηρια..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου