Blogspot.blogspot Travel to flavors

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Μπακαλιάρος με σαφράν  ( Κροκος Κοζανης) και λευκό κρασί



Υλικα :

750 γρ. μπακαλιάρο φιλέτο αλμυρό χωρίς κόκαλα
300 ml λευκό κρασί
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 γρ. σαφράν
ελαιόλαδο
πουρέ πατάτας ή φρέσκα φασολάκια για γαρνιτούρα

Εκτελεση :

  • Κόβουμε το φιλέτο σε μερίδες και το αφήνουμε σε ένα μπολ με νερό για 24 ώρες μέχρι να ξαρμυρίσει. Είναι καλό να ακουμπάει ο μπακαλιάρος σε μια μικρή σχάρα ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το αλάτι που κάθεται στο βάθος του μπολ.
1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σαφράν και τον μπακαλιάρο.
2. Σβήνουμε με το λευκό κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε να σιγοβράσει με το κρασί και τα υγρά του.
3. Δοκιμάζουμε στο αλάτι αν χρειάζεται και προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας η φρέσκα φασολάκια βρασμένα και αλατισμένα ελαφρά.

Σπαγγέτι πουτανέσκα με τόνο


Υλικα :

500 γρ. σπαγγέτι
8 αντσούγιες παστές, πλυμένες και ψιλοκομμένες
4 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
1/4 φλιτζ. τσ. μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο
100 γρ. ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης  ψητή
500 γρ ψιλοκομμένη ντομάτα φρέσκια ή αντίστοιχο κονκασέ
Καυτερό τσίλι
3 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
3 κ.σ. ψιλοκομμένη ελιά
2 κονσέρβες τόνο σε ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
500 γρ. σπαγγέτι

 

Εκτελεση:

Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε όλο το ελαιόλαδο από τον  τόνο και σοτάρουμε το σκόρδο, τις αντσούγιες. Προσθέτουμε την κάπαρη και την πιπεριά.  Αφήνουμε λίγο να πιει το ζουμί.

Ρίχνουμε μέσα την ντομάτα, τον τόνο, τις ελιές, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε όσο τσίλι θέλουμε.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο/τσίλι κάθε φορά που ανακατεύουμε.


Ρίχνουμε μέσα τον μαϊντανό ή τον βασιλικό  κι αφήνουμε την σαλτσούλα μας να σιγοβράσει μέχρι να πήξει σύμφωνα με το γούστο μας.
Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, σουρώνουμε και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα.
Προσθέτουμε φρέσκο τριμμένο πιπέρι, εάν επιθυμούμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.




Μπακαλιάρος σκορδαλιά καρυδάτη


Υλικα :

750γρ. μπακαλιάρος παστός
αλεύρι, μπύρα (για το κουρκούτι)
για την σκορδαλιά
5 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. ψίχα ψωμιού
1 φλ. κοπανισμένο καρύδι
λίγο αλάτι
χυμός λεμονιού και ξύδι όσο θέλουμε
1 φλ. λάδι

Εκτελεση :

  • Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον αφήνουμε σε λεκάνη με νερό να ξαρμυρίσει 24 ώρες, αλλάζοντας τακτικά το νερό. 
1. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι με το αλεύρι και την μπύρα, ώστε να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.
2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι.
3. Περνάμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου από το κουρκούτι και τηγανίζουμε περίπου για 5 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
4. Τοποθετούμε τα πιτάκια σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι.
Για τη σκορδαλιά
1. Μουσκεύουμε το ψωμί και το στραγγίζουμε καλά.
2. Περνάμε από το μπλέντερ το σκόρδο με λίγο αλάτι.
3. Προσθέτουμε το ψωμί και χτυπάμε καλά.
3. Βάζουμε και το καρύδι
5. Τέλος προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι το ξύδι και ανακατεύουμε για να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου