Blogspot.blogspot Travel to flavors

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

        15 ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ ΓΙΑ ΨΗΤΟ ΚΡΕΑΣ..


1. Σάλτσα φέτας για ψητά
Υλικά
1 φλιτζάνι γάλα
250γρ. τυρί φέτα, τριμμένη στο χέρι
100γρ. γιαούρτι στραγγιστό
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο δυόσμο
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το γάλα σε κατσαρόλα και λίγο πριν βράσει προσθέτετε την φέτα και το λεμόνι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αρχίσει η φέτα να λιώνει και η σάλτσα σας να πήζει. Μόλις η σάλτσα πήξει λίγο προσθέτετε και το γιαούρτι και ανακατεύετε για 2 λεπτά περίπου πάνω στο μάτι. Στη συνέχεια αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε αλάτι (ίσως να μην χρειαστεί αν η φέτα είναι αρκετά αλμυρή), πιπέρι, λίγο δυόσμο και ρίγανη. Ανακατεύετε κι αφήνετε τη σάλτσα για τουλάχιστον 15 λεπτά να κρυώσει πριν σερβίρετε.
2) Σάλτσα καυτερή με μπούκοβο
Υλικά
400γρ ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή
1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο
1 ολόκληρη καυτερή κόκκινη πιπερίτσα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε για 1 λεπτό το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δυναμώνετε τη φωτιά, αφήνετε να πάρει η σάλτσα σας μερικές βράσεις για να δέσει. Η σάλτσα θα είναι έτοιμη μετά από περίπου 10-15 λεπτά. Προσοχή! Είναι ΠΟΛΥ καυτερή!
3) Σάλτσα με κονιάκ
Υλικά
200γρ. κρέμα  γάλακτος χαμηλών λιπαρών
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
½ κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
100ml ζωμό κρέατος (ή μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό με 1 κύβο βοδινού)
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, θυμάρι, πάπρικα
Εκτέλεση
Βάζετε στο κατσαρολάκι σας την μαργαρίνη και σοτάρετε εκεί το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τελευταίο το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνετε το ζωμό, αφήνετε μέχρι να πάρει μια βράση και να μειωθούν κάπως τα υγρά και στη συνέχεια ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά (λίγο από το καθένα). Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μερικές βράσεις κι ανακατεύετε τακτικά για να μην σας κολλήσει. Όταν θα αρχίσει να πήζει ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και το κονιάκ, ανακατεύετε, αφήνετε να πήξει λίγο περισσότερο και αφαιρείτε από τη φωτιά. Σε περίπτωση που βιάζεστε και θέλετε η σάλτσα σας να πήξει πιο γρήγορα προσθέστε στο μίγμα ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουερ.
4)Σάλτσα δροσερή με δυόσμο
Υλικά
200γρ (1 κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό 2%
100γρ (1/2 κεσεδάκι) γιαούρτι αγελάδος 2%
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 αγγούρι τριμμένο και στραγγισμένο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι
Ξύσμα από 1 λάιμ (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αφήνετε για 20-30 λεπτά στο ψυγείο πριν σερβίρετε.
5) Σάλτσα μουστάρδας για ψητό κρέας
Υλικά
4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα ντιζόν
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
¼ φλιτζανιού ξίδι μπαλσάμικο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και χτυπάτε με το μιξεράκι του καφέ (διαφορετικά στο μπλέντερ). Περιχύνετε με τη σάλτσα τα ψητά σας μόλις βγουν από τη σχάρα.
6)Σάλτσα με μελάσα και μαυροδάφνη για ψητά στη σχάρα
Υλικά
2 φλιτζάνια χυμός ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας μελάσα (ή μαύρη υγρή ζάχαρη που έχει μελάσα)
1/2 φλιτζάνι μαυροδάφνη
3 κουταλιές της σούπας σόγια σος
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
3 φέτες καπνιστό μπέικον πολύ ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ (ή 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη)
Αλάτι, κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθεί η ζάχαρη/μελάσα στο μίγμα. Αφήνετε μέχρι να δείτε τη σάλτσα να αρχίζει να δένει και σβήνετε τη φωτιά. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει. Για περισσότερη νοστιμιά στα ψητά σας αλείψτε τα με τη σάλτσα πριν τα βάλετε στη σχάρα και ρίξτε αρκετή από τη σάλτσα μόλις τα βγάλτε από τη σχάρα πριν τα σερβίρετε.
7)Σάλτσα με μελάσα και μαυροδάφνη για ψητά στη σχάρα
Υλικά
2 φλιτζάνια χυμός ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας μελάσα (ή μαύρη υγρή ζάχαρη που έχει μελάσα)
1/2 φλιτζάνι μαυροδάφνη
3 κουταλιές της σούπας σόγια σος
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
3 φέτες καπνιστό μπέικον πολύ ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ (ή 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη)
Αλάτι, κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθεί η ζάχαρη/μελάσα στο μίγμα. Αφήνετε μέχρι να δείτε τη σάλτσα να αρχίζει να δένει και σβήνετε τη φωτιά. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει. Για περισσότερη νοστιμιά στα ψητά σας αλείψτε τα με τη σάλτσα πριν τα βάλετε στη σχάρα και ρίξτε αρκετή από τη σάλτσα μόλις τα βγάλτε από τη σχάρα πριν τα σερβίρετε.
8) Σάλτσα από ψητές κόκκινες πιπεριές
Υλικά
6 κόκκινες γλυκές πιπεριές τύπου Φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς τους σπόρους
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αλείψτε τις πιπεριές με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις (σε ψηστιέρα, bbq, γκριλ φούρνου) μέχρι να γίνει μαύρη η φλούδα τους. Ψήστε επίσης 2 σκελίδες σκόρδο μαζί με την φλούδα τους. Βάλτε στη συνέχεια τις πιπεριές σε ένα μπολ και σκεπάστε το με το καπάκι του ή με μεμβράνη για να «ιδρώσουν» και να ξεκολλήσει εύκολα η φλούδα τους από την ψημένη σάρκα της πιπεριάς. Όταν κρυώσουν, αφαιρέστε τη φλούδα και βάλτε σε ένα μπλέντερ τις πιπεριές, το ψημένο σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε τα μέχρι να έχετε μια βελούδινη κόκκινη σάλτσα. Τη σάλτσα αυτή μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σαν ντιπ ή να την αλείψετε σε μπρουσκέτες που θα πασπαλίσετε με παρμεζάνα και θα τις ψήσετε
9)Σάλτσα λιωμένων κίτρινων τυριών
Υλικά
5 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια γάλα ζεστό
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι 
½ φλιτζάνι τριμμένο τσένταρ 
½ φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα της αρεσκείας σας
½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα 
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη (ή μια κουταλιά της σούπας κανονική μουστάρδα)
1 κουταλιά της σούπας Worcestershire (γούστερ) σος 
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Σοτάρετε το κρεμμύδι με τη μαργαρίνη σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίξτε το ζεστό γάλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Βράστε το μίγμα για 5-6 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχόμενα. Προσθέστε στη σάλτσα τη σκόνη μουστάρδας, τη Worcestershire (γούστερ) σος και τα τυριά και ανακατέψτε. Αφήστε τη για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και σερβίρετε ζεστή λίγο πριν κάτσετε στο τραπέζι.
10)Σάλτσα ροζ, με γιαούρτι και παντζάρι
Υλικά
300γρ βρασμένα παντζάρια
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη σε ξύδι
3 κουταλιές της σούπας κρεμμυδάκια τουρσί ψιλοκομμένα (ή κρεμμύδι ξερό που θα έχετε αφήσει για περίπου 10-15 λεπτά σε ξύδι)
1 κουταλιά της σούπας κόκκινο ξύδι
1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάλτε τα παντζάρια, το κρεμμυδάκι, την κάπαρη, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι σε μιξεράκι/μπλέντερ κι αφήστε τα μέχρι να έχετε ομογενές μίγμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το ελαιόλαδο.
Όταν το μείγμα σας έχει γίνει σχεδόν κρεμώδες, βάλτε τη σάλτσα παντζαριού σε ένα μπολ, ρίξτε το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε και προσθέστε αν χρειάζεται λίγο αλάτι ή πιπέρι. Πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο, καλύπτετε την κρύα σος με μια μεμβράνη και την διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
11)Σάλτσα με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος για ψητό κρέας
Υλικά
500γρ (στραγγισμένο βάρος) μανιτάρια κονσέρβας ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
300ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάλτε τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι να λιώσει και σοτάρετε για λίγο το κρεμμύδι μέχρι να «γυαλίσει». Ρίχνετε μέσα στο κατσαρολάκι και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, σοτάρετε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα μανιτάρια να σιγοψηθούν για περίπου 10 λεπτά. Αφού περάσουν τα 10 λεπτά ανακινείτε καλά την κρέμα γάλακτος και την προσθέτετε στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε, δυναμώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα σας.

12) Σάλτσα πορτοκαλιού για ψητό κρέας
Υλικά
1 λίτρο χυμό πορτοκαλιού
100γρ μαύρη ζάχαρη (επιλέξτε τη ζάχαρη που είναι κάπως υγρή γιατί έχει και μελάσσα μέσα που θα βοηθήσει στο πήξιμο της σάλτσας)
50γρ ξύδι λευκό
1 κλωναράκι δεντρολίβανο ή 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο ξερό
Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζετε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μείνει το 1/3 περίπου του αρχικού όγκου. Κατά διαστήματα αφαιρέστε τον αφρό που θα βγαίνει στην επιφάνεια με ένα κουταλάκι (όπως κάνουμε και στις μαρμελάδες) για να φύγει η πικρή γεύση που μπορεί να αφήσουν οι ίνες του πορτοκαλιού. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα σουρώστε τη σάλτσα σας με λεπτό σουρωτήρι.
Η σάλτσα αυτή γίνεται ακόμα πιο νόστιμη αν μαγειρευτεί στο σκεύος που προηγουμένως ψήσατε το κρέας σας (πχ ένα αντικολλητικό τηγάνι) γιατί τα ζουμάκια που έχουν μείνει στο τηγάνι από το ψητό δίνουν απίστευτη νοστιμιά στην σάλτσα.
13)Σάλτσα Μπάρμπεκιου (BBQ)
Υλικά
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
1 ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού, κοφτό, κόκκινο καυτερό πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξύδι
4 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire
1 φλιτζάνι κέτσαπ
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο
Εκτέλεση
Βάλτε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. Σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Αν θέλετε η σάλτσα να γίνει πιο πηχτή, αφήστε τη λίγο περισσότερο στη φωτιά.
14)Σάλτσα Pico de Gallo
Υλικά
5 ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές
2 μεγάλα κρεμμύδια
5-6 πιπεριές jalapenos τουρσί (θα τις βρείτε στα σούπερ μάρκετ)
4 κλωναράκια κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
Χυμός 1 λεμονιού
αλάτι
Εκτέλεση
Πλένετε και καθαρίζετε τις ντομάτες, αφαιρείτε από το εσωτερικό τα σπόρια και τα ζουμιά της ντομάτας και ψιλοκόβετε (σε κυβάκια) το υπόλοιπο. Ψιλοκόβετε επίσης το κρεμμύδι και τις πιπεριές και ανακατεύετε με τις ντομάτες, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι. Αφήστε την κρύα σάλτσα σας στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά ώστε να αρωματιστούν καλά όλα τα λαχανικά και σερβίρετε.
15)Σάλτσα τύπου Jack Daniels
Υλικά
1 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 ½ κουταλιά της σούπας ταμπάσκο (ή ένα κοφτό κουταλάκι κόκκινο καυτερό πιπέρι)
4 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξύδι
4 κουταλιές της σούπας γουοστερσάιρ σος (worcestershire sauce - θα τη βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
½ φλιτζάνι ουίσκι
½ φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη
2 κύβους βοδινού
Εκτέλεση
Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (για να μην κολλήσει στον πάτο και γίνει καραμέλα) και μόλις πάρουν την πρώτη βράση, χαμηλώνετε την ένταση του ματιού στο μισό και αφήνετε να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα, μέχρι η σάλτσα σας να αρχίζει να πήζει. Αφήστε την να κρυώσει πριν σερβίρετε, ώστε να πήξει περισσότερο και να έχετε τη υφή μιας αραιής μαρμελάδας. Για να φτιάξετε αυτή τη σάλτσα επιλέξτε ένα βαθύ κατσαρολάκι, ώστε ακόμα και στις στιγμές που η σάλτσα σας θα φουσκώνει να μην χυθεί έξω από το σκεύος σας. Πριν τη σερβίρετε, και αν θέλετε να δώσετε στην σάλτσα σας λίγη περισσότερη ένταση, στάξτε λίγες ακόμα σταγόνες ουίσκι και ανακατέψτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου