Blogspot.blogspot Travel to flavors

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

 ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟ ΣΟΥ.....


Φτιάξε το Ρακόμελό σου


1 lt. τσικουδιά
200 ml. μέλι θυμαρίσιο Κρήτης
4 ξύλα κανέλας
5 γρ. κανέλα σκόνη

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη τσικουδιά και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.

Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.

Μετά ένα λεπτό προσθέτουμε τις κανέλες και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία.

Μόλις αρχίσει να βράζει περνάμε από σουρωτήρι και  αποσύρουμε.

Τη πίνουμε ζεστή ή τη διατηρούμε σε γυάλινο μπουκάλι και σερβίρουμε σαν απεριτίφ.

Εις Υγείαν...
  

Πως Φτιάχνουμε Διάφορα Τουρσί


Βήμα 1ο: Πλένουμε τα λαχανικά μας, έαν είναι πιπεριές αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Εάν είναι μικρές δεν τις καθαρίζουμε ούτε τις κόβουμε. Με λίγα λόγια θέλουμε τα λαχανικά μας κόμμένα σε τέτοιο μέγεθος που να χωράνε μετά εύκολα σε μπολ.
 
Βήμα 2ο: Τα βάζουμε σε ένα μπολ με πολύ αλάτι και νερό για 24 ώρες και τα βάζουμε στο ψυγείο.
 
Βήμα 3ο: Τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και είναι αποστειρωμένο.
 
Βήμα 4ο: Σκεπάζουμε με άσπρο ξύδι και ελαιόλαδο για ½ κιλό ελαιόλαδο, 1 κιλό ξύδι.
 
Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε λάχανο τουρσί, σιγοβράζουμε ψιλοκομμένο λάχανο σε ξύδι και λίγο κρασί μέχρι να μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και το φυλάμε σε γυάλινο μπολ και στο ψυγείο.
 
Κουνουπίδι: κόβουμε τα μπουκετάκια του, το βράζουμε για 20 λεπτά σε κοχλάζον αλατισμένο νερό και τέλος το βάζουμε σε βάζα σκεπασμένο με άσπρο ξύδι.
 
Καρότα: τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε και τα βράζουμε για 5 λαπτά, αφού κρυώσουν τα βάζουμε στο βάζο με άσπρο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο.
 
Αποστείρωση Βαζών
Σε μία κατσαρόλα λίγο πιο ψηλή από τα βάζα τοποθετούμε στο πάτο μία σχαρίτσα και από πάνω τα βάζα που θέλουμε να αποστειρώσουμε, έτσι ώστε να μην έρχονται τα βάζα σε άμεση επαφή με τη φωτιά. Τυλίγουμε επίση το καθάνα από τα βάζα με μία βαμβακερή πετσέτα για να μη χτυπήσουν μεταξύ τους. Γεμίζουμε τη κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα καλύψουμε, μόλις αρχίσει να βράζει το νερό τα αφήνουμε μέσα για άλλα 3 λεπτά και αποσύρουμε με προσοχή.



Παραδοσιακό Γιαούρτι

Βράζουμε το γάλα καλά, μόλις το βράσουμε το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. 

Βάζουμε την μαγιά και το ανακατεύουμε καλά. Το σκεπάζουμε ώστε να είναι ζεστό (απαραίτητο για να "πιάσει" το γιαούρτι) και το αφήνουμε 2 ή 3 ώρες περίπου ωσότου είναι έτοιμο.

Τόσο απλό...

Συστατικά

  • 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1 κουταλιά μαγιά



Μυζήθρα

Αφού έχουμε μαζέψει το υγρό που θα βγάλει το τυρί όσο στραγγίζει (βλέπε συνταγή τυριού), το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε καλά. 

Στην συνέχεια το βάζουμε σε μια "μαντίλα" και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. 

Αφού στραγγίσει καλά την βγάζουμε την μυζήθρα από την "μαντίλα" και την αλατίζουμε.

Συστατικά

  • 10 λίτρα γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού μαγιά
  • αλάτι λίγο
  • τουλουπάνι (πανί)

Λικέρ Πεπόνι

Κόβουμε τη ψίχα του πεπονιού σε μικρούς κύβους και το εξωτερικό του λεμονιού (φλούδα) σε μπαστουνάκια-λωριδίτσες.
 
Σε ένα γυάλινο μπόλ ή μεγάλη γυάλινη μπουκάλα βάζουμε το πεπόνι, τα μπαστουνάκια του λεμονιού και τη βότκα. Τα αφήνουμε για μία εβδομάδα σκεπασμένα.
 
Τα σουρώνουμε καλά για να βγει όλος ο χυμός από το πεπόνι.
 
Προσθέτουμε το σιρόπι ζάχαρης, βάζουμε σε γυάλινα μπουκάλια και το αφήνουμε άλλες 3-4 εβδομάδες.
 
Το πίνουμε παγωμένο.

Συστατικά

  • 1 πεπόνι ώριμο
  • μισό λεμόνι
  • 2 φλυτζ. Βότκα
  • 2 φλυτζ. σιρόπι ζάχαρης

Βυσσινάδα

Ένα αναψυκτικό που μπορείτε να φτιάξετε με 1-2 κουταλιές βύσσινο γλυκό και βεβαίως ένα ποτήρι πολύ κρύο νερό. Το νερό θα πάρει το χαρακτηριστικό βυσσινί χρώμα. 

Ο ιδανικός τρόπος για να ξεδιψάσετε σε μια ζεστή ημέρα του καλοκαιριού.

Συστατικά

  • 1-2 κουτ. σούπας βύσσινο γλυκό του κουταλιού
  • 1 ποτήρι παγωμένο νερό

Σπιτική Κέτσαπ

Μία ωραία σπιτική και υγειινή κέτσαπ για εσάς και τα παιδιά σας. Δε μοιάζει πολύ στη γεύση με αυτές του εμπορίου γιατί δεν βάζουμε διάφορες αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων.

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας μας.
 
Καθαρίζουμε πλένουμε και τρίβουμε στο τρίφτη τις τομάτες και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε στις τομάτες λίγο πελτέ και ανακατεύουμε.
 
Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε τη ζάχαρη στο κέντρο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να σκουραίνει (καραμελώνει), ρίχνουμε το ξίδι προσεχτικά, το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό, μέχρι να γίνουν τα υλικά ένα μίγμα. Προσθέτουμε τη τριμμένη τομάτα με το πελτέ και 150 χλ. νερό ή 1 ½ φλυτζ. τσαγιού. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τη κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά.
 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι και το γαρίφαλο.
 
Τη βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
Τέλος αν θέλετε καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, περνάμε τη κέτσαπ από σίτα.

Συστατικά

Υλικά για 100 χλ.
 
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι καλό
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 μεγάλες ώριμες τομάτες
  • λίγο κανέλα
  • 1 γαρίφαλο
  • 1 κόκκο μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
  • προαιρετικά: πελτέ τομάτας

Χοιρινά Λουκάνικα Χειροποίητα

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια και αφού το αναμείξουμε με τα υπόλοιπα υλικά το περνάμε από την μηχανή του κρέατος δύο φορές.

Πλένουμε τα έντερα του χοίρου πολλές φορές με ζεστό νερό και τα γυρίζουμε το μέσα έξω και τα τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι.

Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και δένουμε την μια τους άκρη με σπάγκο.

Βάζουμε το είδικό χωνί στο μίξερ, περνάμε όλο το έντερο μέσα του αλλά τελειώνοντας έξω-έξω πρέπει να είναι η δεμένη πλευρά.

Ξαναβάζουμε το κρέας στη μηχανή και βοηθώντας το με το ανάλογο εργαλείο με το ένα χέρι το πιέζουμε και με το άλλο κρατάμε την έξοδο όπου αρχίζουν να σχηματίζονται τα λουκάνικα. Προσέχουμε να μήν έχουμε κενά αέρα. Ανά 25 εκ. στριφογυρίζουμε το λουκάνικο όπως βγαίνει για να τα μεριδοποιήσουμε.
 
Αφού τελειώσουμε με το γέμισμα δένουμε και την άλλη άκρη του εντέρου με σπάγκο.
 
Το κρεμάμε σε δροσερό μέρος για να ξεραθεί με τον αέρα, για 2 μέρες και μετά τα βάζουμε στη κατάψυξη ή τα τρώμε. 

  • 4 ½ κ. χοιρινή πανσέτα
  • 1 κ. σούπας πιπέρι
  • 100 γρ. ψιλό αλάτι
  • 1 κ. γλυκού ρίγανη
  • έντερο χοιρινό

 Τελευταίο κ Βασικό....


Πως αποστειρώνουμε τα βάζα


Σε μία κατσαρόλα λίγο πιο ψηλή από τα βάζα τοποθετούμε στο πάτο μία σχαρίτσα και από πάνω τα βάζα που θέλουμε να αποστειρώσουμε, έτσι ώστε να μην έρχονται τα βάζα σε άμεση επαφή με τη φωτιά. Τυλίγουμε επίση το καθάνα από τα βάζα με μία βαμβακερή πετσέτα για να μη χτυπήσουν μεταξύ τους. Γεμίζουμε τη κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα καλύψουμε, μόλις αρχίσει να βράζει το νερό τα αφήνουμε μέσα για άλλα 3 λεπτά και αποσύρουμε με προσοχή.

Υπάρχει βέβαια και η εύκολη λύση, ειδικά για όσους ένουν μωρά στο σπίτι, και είναι ο αποστειρωτήρας για τα μπιμπελό...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου